Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Yrityksillä kiinnostusta hyödyntää Pallas-Yllästunturia vapaammin matkailuyritystoiminnassa
12.6.2013

Valtaosa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähialueilla toimivista luontomatkailun ohjelmapalveluyrityksistä ovat tyytyväisiä puiston tarjoamiin rakenteisiin, palveluihin, puiston hoito- ja käyttösuunnitelmaan sekä yhteistyöhön eri sidosryhmien kanssa. Monet yritykset toivoivat kuitenkin kansallispuiston sääntöjen löyhennystä sekä vapaampia mahdollisuuksia puiston käyttöön ja siellä toimimiseen.

Tiedot käyvät ilmi Anne Kittilän Lapin yliopiston/Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin matkailututkimuksen pro gradu -työstä ”Pallas-Yllästunturin kansallispuiston rooli ja hyödynnettävyys matkailuyritystoiminnassa”.

Tutkimuksesta selviää, että sekä Metsähallitus että yritykset toivovat parannusta keskinäiseen yhteistyöhön. Matkailuyritysten ja luonnonsuojelun välillä voidaan havaita kolme eri vuorovaikutustyyppiä: symbioosi, rinnakkaiselo ja konflikti. Eniten tutkimusalueella esiintyi symbioosiyrityksiä, mutta toiminnan kehityksen ja kestävyyden kannalta olisi puistoa hallinnoivan Metsähallituksen hyvä keskittyä konfliktiyrityksiin; niitä tulisi pyrkiä saamaan parempaan yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen Metsähallituksen ja sen edustaman luonnonsuojelullisen näkökulman kanssa.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähialueilla toimivien luontomatkailun ohjelmapalveluyritysten käyttötarpeita, käsityksiä, tyytyväisyyttä ja toiveita puiston käytöstä, säännöistä, yleisistä toimintaolosuhteista sekä yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta alueella. Tutkielma pohjautui Tunturi-Lapin kehitys Oy:n Ruralpolis-hankkeen tilaustutkimukseen, ja sitä varten haastateltiin keväällä 2011 kaikkiaan 63 yritystä.

Gradu on luettavissa Doria-tietokannassa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201305231160