Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Vuokatti saanut mediassa Talvivaaran tuhoista kärsivän osapuolen roolin
28.8.2013

Mediassa rakennettu kuva Talvivaarasta epäluotettavana ja luontoa pilaavana toimijana voi vaikuttaa ihmisten mielikuviin Vuokatin turvallisuudesta ja luonnosta. Vuokatti on esitetty Talvivaaran tuhoista kärsivänä osapuolena. Vuokatin matkailukeskuksen kannattaisikin pohtia ratkaisuja matkailijoiden mahdollisten pelkomielikuvien poistamiseksi tai ainakin vähentämiseksi.

Näkökulma nousee esille Elina Kemppaisen Lapin yliopistoon tekemässä matkailututkimuksen pro gradu -työssä ”Parasta ennen Talvivaara? Mediakirjoituksien rakentama kuva Talvivaarasta ja pohdintoja sen seurauksista Vuokatin matkailulliselle imagolle”.

Kemppainen tutki median rakentamaa kuvaa Talvivaarasta ja pohti sen perusteella mahdollisia seurauksia Vuokatin matkailulliselle imagolle. Talvivaaran kaivos sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Vuokatin matkailukeskuksesta, joka on markkinoinut itseään puhtaalla luonnolla jo 70 vuotta.

Tutkimus ei kohdistunut suoraan Vuokatin imagoon tai matkailijoiden mielikuviin. Tuloksia voidaan kuitenkin hyödyntää Vuokatin matkailun markkinoinnissa: kun ollaan selvillä, millaista kuvaa Talvivaarasta mediassa esitetään, voidaan myös pyrkiä hallitsemaan sen vaikutuksia.

Tutkimuksen aineisto koostui 22 mediakirjoituksesta vuosilta 2008–2012. Analyysimenetelmänä käytettiin diskurssianalyysia. Aineistosta rakentui kolme päädiskurssia, joilla merkityksellistettiin Talvivaaraa: ympäristödiskurssit, taloudelliset diskurssit ja luotettavuusdiskurssit.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistolehtori Monika Lüthje.

Tutkielma on luettavissa Doria-tietokannassa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201305241161