Pro gradu: Talkootyön voimaa – elämyksiä matkailijoille ja talkoolaisille
3.6.2014

Pro gradu: Talkootyön voimaa – elämyksiä matkailijoille ja talkoolaisille

Kuhmossa sijaitsevasta Jyrkänkosken sotahistoriallisesta muistomerkistä on runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana kehittynyt merkittävä ulkoilmamuseoalue ja matkailukohde. Paikallisen reserviläisjärjestön talkoovoimin rakentama tukikohta on tarjonnut elämyksiä matkailijoiden lisäksi myös talkoolaisille.

Jyrkänkosken sotahistoriallinen muistomerkki oli pitkään unohduksissa. Kesällä 1990 paikallinen reserviläisjärjestö ”lähti vain kokeilemaan, kiinnostaisiko sotahistoria vielä ihmisiä” ja perusti paikalle infopisteen, jossa esiteltiin talvisodan tapahtumia. Kiinnostuneita kävijöitä oli, samoin aktiivisia historian esittelijöitä. Jyrkänkoski on nykyään  suosittu matkailukohde, jossa on joka kesä järjestetty myös noin kolmen viikon mittainen Talvisotanäyttely.

Jyrkänkosken tukikohta on rakentunut talkoovoimin. Menestyksekkään toiminnan edellytyksenä on ollut eri toimijoiden yhteistyö, vuorovaikutus ja luottamuksen ilmapiiri. Talkootyön tuotoksena on luotu elämyksiä matkailijoille mutta myös toimijoille itselleen.

Jyrkänkosken tukikohtaa tutki pro gradu -tutkielmassaan Kulttuuriyrittäjyyden kansainvälisen maisteriohjelman opiskelija Riitta Jalkanen. Tutkimuksessa käytettiin useita empiirisiä aineistoja: reserviläisten edustajan ja kahden oppaan teemahaastatteluja, kävijähaastatteluja, sanomalehtiartikkeleita ja tutkijan omia havaintoja.

Riitta Jalkanen: Jyrkänkosken tukikohta sosiaalisen pääoman ilmentymänä ja matkailuelämyksenä.

Tutkielman ohjaajana toimi emeritusprofessori Seppo Aho.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Doria-tietokannassa.