Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Safarioppaan työ ei ole pelkästään läpikulkuammatti
27.11.2014

Pro gradu: Safarioppaan työ ei ole pelkästään läpikulkuammatti

Toisin kuin usein ajatellaan, safarioppaan työ ei ole pelkkä läpikulkuammatti. Oppaan työ tarjoaa matkailualan koulutuksen saaneille ja alalle aikoville hyvän väylän kartuttaa työkokemustaan. Valtaosa oppaana toimivista aikoo jäädä matkailualalle ja tehdä oppaan töitä myös jatkossa.

Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi Jatta Nousiaisen pro gradu -tutkimuksesta, jonka kohdejoukkona olivat Lapissa työskentelevät safarioppaat. Aineisto kerättiin kyselytutkimuksella, johon vastasi 152 opasta. Aiemmin tilastoitua ja tutkittua tietoa safarioppaista on ollut saatavilla varsin vähän.

Halu työskennellä luonnossa ja ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa, parantaa kielitaitoa ja saada matkailualan työkokemusta ovat tärkeimpiä syitä ryhtyä safarioppaaksi. Palkka sitä vastoin ei houkuttele oppaan työhön: vain viidennes vastanneista piti palkkaa riittävänä. Työtilanteiden ja olosuhteiden laatu vaikuttaa kuitenkin siihen, miten tyytyväisiä tai tyytymättömiä palkkaan ollaan. Tyytyväisimpiä työstä saatavaan korvaukseen oppaat ovat työskennellessään luonnossa, yhdessä muiden oppaiden kanssa, osana mukavaa työyhteisöä.

Jatta Nousiainen: Safariopastus työnä  - Työ, tekijät ja palkan riittävyys.

Tutkielman ohjaajina toimivat yliopistonlehtorit Monika Lüthje ja Jarno Valkonen.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-tietokannassa http://lauda.ulapland.fi/handle/10024/61634