Pro gradu: Saamenkäsitöiden hyödyntäminen matkailualan tarpeisiin
22.10.2014

Pro gradu: Saamenkäsitöiden hyödyntäminen matkailualan tarpeisiin

Perinteiset käsityötaidot kulkevat saamelaisten keskuudessa sukupolvelta toiselle hiljaisen tiedon kautta. Saamenkäsityö on tekijöilleen sydämen asia. Kulttuuriin kuulumaton ei saa käsitöihin samaa henkeä kuin kulttuuriin kuuluva – perinnekulttuuri ei ole ostettavissa vaan siihen tulee kasvaa.

Saamenkäsityön kulttuurisidonnaisuus tuli vahvasti esille, kun Outi Kugapi haastatteli matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmaansa varten seitsemää eri-ikäistä ja eri puolilla Lappia asuvaa saamelaista käsityöntekijänaista. Matkailijat ja matkailuyrittäjät eivät välttämättä tiedosta tätä saamenkäsitöiden ja saamelaiskulttuurin kiinteää yhteyttä.

Vielä nykyäänkin Lapissa matkaileville myydään saamenkäsitöitä jäljitteleviä tuotteita, jotka eivät ole saamelaistensa itsensä valmistamia. Matkailualalla hyödynnetään edelleen myös lapinpukua vastuullisen matkailun periaatteiden vastaisesti. Matkailun käytäntöjä voidaan viedä nykyistä kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan vain, jos tiedostetaan ja tunnustetaan saamenkäsityön rooli ja merkitys osana saamelaiskulttuurin pitkää perinnettä.

Outi Kugapi: Se on sydämen asia se saamenkäsityö - Matkailun vaikutukset saamelaiseen käsityökulttuuriin ja kulttuuri-identiteettiin

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Doria-tietokannassa.