Pro gradu: Rovaniemeä ei mielletä arktiseksi matkakohteeksi
30.4.2014

Pro gradu: Rovaniemeä ei mielletä arktiseksi matkakohteeksi

Matkailijoille ”arktinen” tarkoittaa yleisimmin talvea ja kylmää ilmaa, arktisia eläimiä ja luontoa sekä arktisen alueen maantieteellistä sijaintia. Ihmisiä tai muita sosiaalisia elementtejä ei juurikaan yhdistetä arktisuuteen, kesän elementtejä ei lainkaan.

Tulokset käyvät ilmi Ida Müllerin Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmasta. Matkailijoiden määritelmät arktisuudesta vastasivat pitkälti eri tieteenalojen käyttämiä määritelmiä sekä markkinoinnissa arktisiin kohteisiin liitettyjä mielikuvia. Rovaniemen markkinointi arktisena matkailukohteena vaikuttaisi tulosten perusteella olevan kyseenalaista, sillä haastatellut matkailijat eivät mieltäneet Rovaniemellä saatuja kokemuksia selvästi arktisiksi.

Empiirisenä aineistona tutkimuksessa olivat Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä talvella 2012−2013 ja kesällä 2013 tehdyt ulkomaisten matkailijoiden haastattelut.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Ida Müller: Defining arcticity – Phenomenological study on tourists’ understanding of arctic.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Doria-tietokannassa.