Pro gradu: Paikallinen tuki arvokasta tapahtumille
11.2.2014

Pro gradu: Paikallinen tuki arvokasta tapahtumille

Rahoituksen löytyminen koetaan tapahtumien suurimmaksi haasteeksi. Tapahtumajärjestäjät toivovatkin paikkakunnilta tukea ja kannustusta sekä taloudellisen tuen muodossa että esimerkiksi yhteistyöverkostoina ja paikallisen median osoittamana huomiona.

Tiedot käyvät ilmi Suvi Vuorimäen Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -työstä, jossa tutkittiin tapahtumien menestystekijöitä. Tapaustutkimukseen haastateltiin kolmen erilaisen lappilaisen kulttuuritapahtuman tuottajaa.

Vaikka tapahtumat olivat taustoiltaan ja lähtökohdiltaan hyvin erilaiset, olivat tuottajien arviot tapahtumien menestystekijöistä pitkälti samanlaiset. Tapahtumajärjestäjät korostivat elämysten tuottamisten tärkeyttä – monipuolisen ja ainutlaatuisen ohjelman avulla halutaan tarjota kävijöille elämyksiä jopa taloudellisen tuloksen kustannuksella.

Tapahtumia voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän Lapin matkailussa, ja niiden markkinoinnissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota matkailijoiden kiinnostuksen herättämiseen. Tapahtumat myös lisäävät yhteistyötä paikallisten toimijoiden välillä ja luovat ihmisille luontevan mahdollisuuden tavata toisiaan.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Suvi Vuorimäen pro gradu -työn Avaimet menestykseen. Tapaustutkimus kolmen lappilaisen kulttuuritapahtuman menestystekijöistä tiivistelmä julkaistaan lähiaikoina Doria-tietokannassa.