Pro gradu: Matkailu vaikuttaa elämänkulkuun ja identiteettiin
18.3.2014

Pro gradu: Matkailu vaikuttaa elämänkulkuun ja identiteettiin

Jari Roligin Lapin yliopistoon tekemässä matkailututkimuksen pro gradu -tutkimuksessa tartuttiin harvoin käsiteltyyn aiheeseen: miten matkailu vaikuttaa yksilön elämänkulkuun ja identiteettiin. Tapaustutkimuksen kohteena oli Äkäslompolon kylässä 1950-luvulla syntynyt henkilö, jonka omat kertomukset muodostivat tutkimuksen pääaineiston.

Tulokset osoittavat, että yksilön nuoruusvuosien, elämänkulun ja matkailun välillä oli selvä yhteys, joka vaikutti yksilön identiteetin rakentumiseen ja elämänkulkuun. Matkailu horjutti yksilön identiteettiä ja sirpaloitti sen rakentumista.

Keskeiseksi ilmiöksi nousi ”yksilön kulttuuri-identiteetin sirpaloituminen”. Kohdehenkilö eli lapsuutensa ja nuoruutensa oman kodin, koulun ja matkailun tarjoamien ristiriitaisten identiteettimallien puristuksessa ja on vasta ikääntyessään onnistunut määrittelemään oman identiteettinsä.

Tutkielman ohjaajana toimi professori Antti Haahti.

Jari Roligin pro gradu -työ Matkailun vaikutukset yksilön elämänkulkuun. Tapaustutkimus Äkäslompolo on luettavissa Doria-tietokannassa.