Pro gradu: Luonto ja paikalliskulttuuri Inarin matkailuvaltteja
11.2.2014

Pro gradu: Luonto ja paikalliskulttuuri Inarin matkailuvaltteja

Anne Portti kysyi Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmassaan, miten Inarin kirkonkylän matkailua voidaan kehittää matkailijoiden mielikuvien ja kokemusten pohjalta. Tärkeimpinä vetovoimatekijöinä matkailijat pitävät paikallista kulttuuria ja luontoa sekä sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia virkistäytymiseen.

Inarin kirkonkylään suuntaava matkailija on yleensä perehtynyt matkakohteeseen etukäteen. Ennakkomielikuva Inarin kirkonkylästä rakentuu vahvasti luonnon ympärille, ja matkailijoihin vetoaa Inarijärvi maisemineen ja retkeilymahdollisuuksineen kaikkina vuodenaikoina.

Myös kulttuuri on nousemassa yhä tärkeämmäksi vetovoimatekijäksi: museo, käsityöt, saamelaisuus ja perinteet sisältyivät matkailijoiden ennakkomielikuviin. Inarin kirkonkylään kohdistuu myös odotuksia rauhasta, hiljaisuudesta ja hyvästä lappilaisesta ruuasta.

Matkailijoiden mielikuviin, kokemuksiin ja toiveisiin pohjautuen matkailijoille ehdotetaan tarjottavan erilaisia aktiviteetteja, kuten opastettuja kävelykierroksia, osallistumismahdollisuuksia entisajan askareisiin, erilaisia retkiä päiväkävijöille, kylpylä- ja saunapalveluita sekä yksilöllisiä kalastusmatkoja. Myös monipuolisemmat majoitusvaihtoehdot ja pidempikestoiset matkapaketit voisivat lisätä Inarin kirkonkylän kiinnostavuutta matkailijoiden keskuudessa. Paikallista saamelaiskulttuuria voisi tuoda esiin hallitusti ja kunnioittavasti esimerkiksi lisäämällä saamelaiskulttuurin värimaailmaa osaksi katukuvaa.

Päätutkimusaineistona tutkimuksessa olivat suomen-, englannin- ja saksankieliset matkailijakyselyt, joita täydennettiin matkailupalvelujen tuottajille suunnatuilla teemahaastatteluilla.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Anne Portin pro gradu -työn Matkailijan mielikuvat ja kokemukset Inarin kirkon¬kylästä – matkailun kehitysideoiksi? tiivistelmä on luettavissa Doria-tietokannassa: http://www.doria.fi/handle/10024/94096.