Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Lapin matkailu on haavoittuvainen ydinonnettomuuden sattuessa
18.3.2014

Pro gradu: Lapin matkailu on haavoittuvainen ydinonnettomuuden sattuessa

Luontoon pohjautuvat voimavarat, kuten puhtaus, turvallisuus ja ympäristön elämyksellisyys, ovat Lapin matkailun vahvuuksia ja haavoittuvimpia, mikäli alueelle leviäisi radioaktiivinen laskeuma. Vaikka ydinonnettomuuden suorat fyysiset vaikutukset jäisivät vähäisiksi, epäsuorat vaikutukset etenkin Lapin matkailuimagoon ja koetun ympäristön elämyksellisyyteen ovat väistämättömiä.

Tulokset käyvät ilmi Markku Nissin Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmasta, joka käsitteli hypoteettisen ydinlaskeuman vaikutuksia Lapin matkailuun. Vaikutusten ennakointi ja niihin sopeutuminen edellyttää nykyistä suurempaa panostusta niin turvallisuusosaamiseen, kriisiviestintään kuin toipumisvaiheen markkinointiviestintään.

Empiirisenä aineistona tutkimuksessa olivat eri aloja edustavien asiantuntijoiden vaikuttavuusarvioinnit, jotka tuotettiin työpajatyöskentelyn ja teemahaastattelujen avulla.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Markku Nissi: Lapin matkailun haavoittuvuus hypoteettisen ydinonnettomuuden seurauksena. Vaikutukset Lapin matkailuun sekä mahdolliset ennakointi- ja sopeutumiskeinot

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Doria-tietokannassa.