Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Kestävyyttä, hiljaisuutta ja kiireettömyyttä mukaan Lappi-brändiin ja matkailun tuotteistamiseen
28.8.2013

Matkailijat pitävät hiljaisuutta, rauhallisuutta ja alueen rentouttavuutta tärkeinä vetovoimatekijöinä Inari-Saariselän matkailualueelle. Matkailutoimijoiden alueelle määrittelemä ydinviesti ei kuitenkaan suoraan sisällä näitä elementtejä. Hiljaisuuden tuotteistaminen ja brändin rakentaminen matkailijoiden esiin nostamien muiden teemojen ympärille voivat olla Inari-Saariselkä-matkailualueen brändin matkailuvaltteja tulevaisuudessa.

Minna-Carita Haantie tutki Lapin yliopistolle toteuttamassaan matkailututkimuksen pro gradu -työssä, mitkä alueen elementit ovat asiakkaiden mielestä Inari-Saariselän alueen identiteettiä ja sitä kautta brändiä määrittäviä tekijöitä. Tutkimuksella on selvitetty ensimmäistä kertaa koko Inari-Saariselkä-alueen matkailijoiden näkemyksiä alueen brändi-identiteetistä.

Inari-Saariselän matkailualueen matkailijoiden näkemykset ovat pitkälti yhteneväiset alueen matkailutoimijoiden määrittelemien näkemysten ja uusimman Inari-Saariselkä-matkailualueen brändityöryhmän viestintästrategian ydinviestin kanssa. Rauhallisuus, hiljaisuus ja kaunis luonto ovat kuitenkin alueen ominta identiteettiä, jonka varaan matkailua voidaan hyvin rakentaa.

Tulokset osoittavat, että yleiset Lappi-mielikuvat pätevät edelleen. Lappi on kaukainen, arktinen, alkuperäinen ja romanttinen luontokohde.

Kyselyyn vastasi 549 matkailijaa 32 eri maasta, ja vastaajista 52 % oli ulkomaisia.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistolehtori Monika Lüthje.

Tutkielma ”Matkailukohteen identiteetin selvittäminen asiakasnäkökulmasta: kyselytutkimus Inari-Saariselän matkailijoille osana alueen brändin identiteettiperustaista kehitystyötä” on luettavissa Doria-tietokannassa: http://www.doria.fi/handle/10024/90468