Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu: Hotellityöntekijöiden työhyvinvointi on heikkoa
11.2.2014

Pro gradu: Hotellityöntekijöiden työhyvinvointi on heikkoa

Hotellityöntekijät kokevat työnsä epävarmaksi ja työuupumusta ja työtyytymättömyyttä aiheuttavaksi. Jotta työtyytyväisyyttä voitaisiin parantaa, tulisi hotellityön arvostusta pyrkiä lisäämään esimerkiksi parantamalla palkitsemista ja panostamalla koulutuksen laatuun.

Tuulia Merranti tutki Lapin yliopistoon tekemässään matkailututkimuksen pro gradu -työssä, millaisena hotellialan ja erityisesti hotellin vastaanottovirkailijoiden työhyvinvointi näyttäytyy internetkeskusteluissa. Hotellityötä leimasi huonopalkkaisuus, huono työllistävyys, sesonkiluonteisuus ja vuorotyöt. Keskusteluissa esiintyi myös työtyytyväisyyteen liittyviä asioita, mutta niiden osuus oli vähäistä verrattuna tyytymättömyyteen.

Voidaan olettaa, että hotellialan työhyvinvoinnin puutteellisuus ei rajoitu vain internetin todellisuuteen. Tutkimusaineisto muodostui internetin Suomi24:n, Plazan ja Aamulehden keskustelufoorumeilla vuosina 2005–2013 julkaistuista 121 viestistä.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Tuulia Merrantin pro gradu -työ ”Vaihdanko alaa?” Diskurssianalyysi hotellialan työhyvinvoinnista sosiaalisena konstruktiona internet-keskusteluissa on luettavissa Doria-tietokannassa http://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201402041008.