Matkalla  huipulle

Esittely / Ajankohtaista / Pro gradu -tutkimus: Soiden hiljaisuus – luontomatkailun vähän käytetty voimavara
A A A
Ajankohtaista
1.8.2017

Pro gradu -tutkimus: Soiden hiljaisuus – luontomatkailun vähän käytetty voimavara

​Soita löytyy joka puolelta Suomea, ja melkein kolmasosa maamme pinta-alasta on suota. Suomatkailua on jo pyritty kehittämään ja suomatkailu käsitteenä on olemassa. Myös hiljaisuutta matkailussa on tutkittu ja hiljaisuutta on pyritty tuotteistamaan. Soiden tarjoamiin mahdollisuuksiin hiljaisuusmatkailussa ei kuitenkaan ole kiinnitetty juurikaan huomiota.

Joonas Katajisto lähestyi tutkimuksessaan soita hiljaisuuden ja suoekosysteemipalvelun näkökulmasta. Tutkimuksen aineistoina olivat Katajiston omat kokemukset suolla liikkumisesta (autoetnografinen havainnointi) sekä neljä eräkirjallisuuden teosta, erityisesti niiden suoluontoon liittyvät osat.

Suoekosysteemipalvelun tarjoamat mahdollisuudet matkailuun ja matkailupalveluihin voidaan jakaa ekologisiin, kulttuurisiin ja hiljaisuuteen liittyviin. Näihin liittyviä elementtejä ja mahdollisuuksia on lukemattomia, esimerkiksi: eläimet ja linnut sekä niiden äänet ja liikkeet, autius, rauhallisuus, kosteus, sumuisuus, purot, marjat, pitkospuut, maisemat, laavut, erämökit, lintutornit, opasteet, tarinat, uskomukset, kuntoilu, kiireettömyys, stressittömyys, hiljaisuuden äänet, salaperäisyys, taianomaisuus. Hiljaisuus suolla voi rakentua yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Pohjimmiltaan kaikki suolla tapahtuvat aktiviteetit voidaan liittää hiljaisuuteen. Tutkimus osoittikin, että soiden ja hiljaisuuden kytkös on vahva, ja siihen sisältyy merkittäviä matkailullisia mahdollisuuksia.

Joonas Katajisto: Hiljaisuuden suoekosysteemi matkailukäytössä

Tutkielman ohjaajana toimi apulaisprofessori Outi Rantala.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-julkaisuarkistossa.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK