Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu -tutkimus: Matkustamattomuuden syyt
11.11.2015

Pro gradu -tutkimus: Matkustamattomuuden syyt

Lomamatkat ulkomaille ovat nykyään jokseenkin normaali osa suomalaista elämäntapaa. Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan tee ulkomaanmatkoja. Miksi eivät? Tämä kysymys oli lähtökohtana Katja Niskan pro gradu -tutkimuksessa. Tutkimustaan varten Niska haastatteli seitsemää 20–56-vuotiasta suomalaista, joilla oli vain vähän tai ei lainkaan kokemusta ulkomaille suuntautuvista vapaa-ajan matkoista.

Sellaiset käytännön seikat kuin ajan ja rahan puute sekä pienet lapset perheessä jarruttavat osaltaan matkailua ulkomaille. Mutta sitä jarruttaa myös ulkomaanmatkailun koettu vaivalloisuus. Jos rutiinia matkailuun ei ole, matkan vaatimat etukäteisjärjestelyt ja huoli matkan sujumisesta muodostavat kynnyksen matkalle lähtöön. Huolta aiheuttavat esimerkiksi oma kokemattomuus ja kielitaidon puute sekä pelko kohteen turvattomuudesta (esimerkiksi mahdolliset konfliktit). Vaikka periaatteellista kiinnostusta ja halua ulkomaanmatkailuun olisikin, kynnys on monille liian korkea – varsinkin, jos heillä on omassa elämässään muita, selvästi tärkeämpiä asioita kuin matkailu.

Perehtymällä entistä syvemmin matkustamattomien ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin voitaisiin kehittää heitä paremmin palvelevia matkailutuotteita. Matkustamattomia ihmisiä on Suomessakin paljon, joten huomion kiinnittäminen tähän ryhmään tarjoaa myös matkailuelinkeinolle uusia mahdollisuuksia.

Tutkielman ohjaajana toimi professori Soile Veijola.

Katja-Marika Niska: Matkustamattomuuden syyt: Sisällönanalyysi suomalaisten matkustamattomuuteen vaikuttavista tekijöistä.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-tietokannassa.