Tutkimus ja kehittäminen / Pro gradu -tutkimus: Matkailu on hyvä naapuri Könkään kyläläisille
7.9.2015

Pro gradu -tutkimus: Matkailu on hyvä naapuri Könkään kyläläisille

Miten matkailu vaikuttaa lappilaisen kylän elämäntapaan ja arvomaailmaan? Näitä kysymyksiä pohti Sanna-Pauliina Vaarala pro gradu -tutkimuksessaan. Tarkastelun kohteena oli Könkään kylä Kittilässä Levin lähettyvillä. Tutkimusaineistona olivat kyläläisten kirjoittamat kertomukset, jotka tuotettiin kyläyhdistyksen kanssa järjestetyssä yhteisessä kirjoitustilaisuudessa.

Asukkaat kokevat matkailun vaikuttaneen vahvasti ja enimmäkseen myönteisesti Könkään kylän elämään. Se on tuonut mukanaan työpaikkoja ja elinvoimaisuutta – näin kylä on välttynyt hiljenemiseltä ja kuihtumiselta. Lisäksi matkailutyö tukee työteliäisyyttä, ahkeruutta ja selviytymistä, jotka kuuluvat kylän perinteisiin arvoihin. Toisaalta matkailu on tuonut mukanaan perinteisten arvojen rinnalle moderneja arvoja, kuten suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä, samoin uudenlaisia vapaa-ajan palveluja myös kyläläisille. Vaikka matkailu haastaakin eräitä perinteitä ja vie paljon kyläläisten aikaa ja voimia, kritiikkiä matkailua kohtaan tuotiin kirjoituksissa esiin vain vähän.

Tutkielman ohjaajana toimi yliopistonlehtori Monika Lüthje.

Sanna-Pauliina Vaarala: Naapurina matkailu. Köngäsläisten havaitsema kotikylän elämäntavan muutos viime vuosikymmeninä.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-tietokannassa.