Pro gradu -tutkimus: Luonnon ja kulttuurin rajamailla
23.4.2015

Pro gradu -tutkimus: Luonnon ja kulttuurin rajamailla

Kansallispuistoista tehdään matkailijoille aitoa ja kokemisen arvoista luontoa erilaisten yhteiskunnallisten käytäntöjen, kuten matkailumarkkinoinnin, välityksellä. Kansallispuistoista luodaan kuvaa luonnontilaisina alueina, vaikka niistä löytyy paljon ihmistoiminnan merkkejä. Ihmistoiminnan merkit eivät kuitenkaan riko aidon luonnon mielikuvaa, vaan esimerkiksi pitkospuut ja autiotuvat vain helpottavat luonnon kokemista. Samalla määrittyy myös se, miten kansallispuiston luonnon voi kokea. Kansallispuistossa luontokokemus syntyy, kun retkeen sisältyy sopivassa suhteessa tunnetta seikkailusta ja turvallisuudesta.

Kansallispuistot edustavat kulttuurisesti aitoa luontoa, joten niistä mahdollisesti etsitään myös aitoa luontoon perustuvaa hyvinvointia. Kokonaisvaltaista hyvinvointia korostavan wellness-ajattelun näkökulmasta kansallispuistoihin sisältyykin runsaasti matkailullista potentiaalia. Luonnon ja hyvinvoinnin yhteys tiedostetaan jo varsin hyvin, mutta luontoon liitettyjen kulttuuristen merkitysten rooli hyvinvoinnissa on jäänyt vähälle huomiolle.

Kulttuurin huomioiva näkökulma tulee esiin Mikko Äijälän pro gradu -tutkimuksessa, joka kohdistui Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Tutkimusaineisto koostui kansallispuiston hallinnon (Metsähallituksen) ja matkailijoiden tuottamista teksteistä ja kuvista.

Mikko Äijälä: Wellness-matkailua kansallispuistossa? Pallas-Yllästunturi paikkana.

Tutkielman ohjaajina toimivat professori Soile Veijola Lapin yliopistosta ja vanhempi tutkija Seija Tuulentie Luonnonvarakeskuksesta.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-tietokannassa