Matkalla  huipulle

Esittely / Ajankohtaista / Pro gradu -tutkimus: Lappi haastaa matkailijan ikääntyvän kehon
A A A
Ajankohtaista
30.8.2017

Pro gradu -tutkimus: Lappi haastaa matkailijan ikääntyvän kehon

​Matkailijoiden – myös Lappiin saapuvien – joukossa on yhä enemmän ikääntyviä ihmisiä. Ikääntyminen merkitsee aina kehollisia muutoksia, jotka heijastuvat matkailuunkin. Millaisia kehollisia kokemuksia on Lappiin saapuvilla ikääntyvillä kansainvälisillä matkailijoilla?

Tätä kysyi Petra Lemmetty pro gradu -tutkimuksessaan. Hän haastatteli yhdeksää 63‒71-vuotiasta Lappiin talvisesonkina 2017 saapunutta kansainvälistä matkailijaa.

Haastateltavat olivat aktiivisia, elämänmyönteisiä ja kokeilunhaluisia ihmisiä, jotka osallistuivat ennakkoluulottomasti erilaisiin talvisiin aktiviteetteihin. Omaa ikää tai kehoa ei koettu esteeksi mahdollisista vaivoista tai sairauksista huolimatta. Myönteinen asenne sekä halu oppia ja kokeilla uutta ohjasivat matkailijoita kokeilemaan talvisen Lapin aktiviteetteja, kuten moottorikelkkailua ja laskettelua. Eletyt vuodet olivat kuitenkin opettaneet oman itsen ja oman kehon tuntemusta: matkailijat kykenivät tunnistamaan jaksamisensa ja pystymisensä rajat – ja näin ollen päättämään, mihin aktiviteetteihin halusivat osallistua ja mihin eivät.

Toisaalta aktiviteetteihin osallistuttiin sinnikkäästi ja periksiantamattomasti. Oma keho koettiin työvälineeksi, jolla voi kokeilla uusia asioita ja oppia uutta. Kehoa haluttiin haastaa, ja talvisen Lapin aktiviteetit merkitsivät mahdollisuutta oppia itsestä jotain uutta. Omasta kehollisesta itsestä löydettiin uusia ulottuvuuksia ja vuosia piilossa olleita voimavaroja. Talven pimeys, kylmyys ja lumisuus toivat kokemuksiin oman sävynsä ja lisänsä.

Tutkimustulokset vahvistivat aiemmissa tutkimuksissa todettua: Ikääntyvät matkailijat eivät ole vanhojen stereotyyppisten käsitysten mukaisesti heikkoja, riippuvaisia tai henkisesti tai fyysisesti rajoittuneita toimijoita vaan kokeilunhaluisia aktiviteetteihin suuntaavia matkailijoita, jotka haluavat paitsi oppia uutta itsestään ja ympäröivästä maailmasta myös haastaa itseään ja kokeilla omia rajojaan. Tähän Lappi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden.

Petra Lemmetty: Matkalla eletty keho. Fenomenologinen tutkimus ikääntyvien kansainvälisten matkailijoiden kehokokemuksista Lapissa.


Tutkielman ohjaajana toimivat yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell ja Sanna Kyyrä.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-julkaisuarkistossa.


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK