Matkalla  huipulle

Esittely / Ajankohtaista / Pro gradu -tutkimus: Alastomuus hämmentää ulkomaalaisia
A A A
Ajankohtaista
1.8.2017

Pro gradu -tutkimus: Alastomuus hämmentää ulkomaalaisia

Alastomuus suomalaisessa saunassa voi olla ulkomaalaiselle hämmentävä kokemus. Tämä tiedetään ja tästä puhutaan, mutta tutkimustietoa ulkomaalaisten suhtautumista alastomuuteen on vähän.

Saunakulttuurimme ansiosta me suomalaiset olemme tottuneet alastomuuteen ja suhtaudumme siihen yleensä neutraalisti. Monissa muissa maissa alastomuuteen suhtaudutaan kielteisesti eikä välttämättä edes omia perheenjäseniä nähdä koskaan alastomina.

Henni Tallinen tutki aihetta haastattelemalla viittä erilaisen kulttuuritausta omaavaa henkilöä. Haastateltavista useimmat asuivat Suomessa suomalaisen puolison kanssa, joten heillä oli kokemusta suomalaisesta kulttuurista enemmän kuin tavallisella matkailijalla.

Tulokset osoittivat, että alastomuuteen suhtautuminen riippuu paljon henkilön omasta kasvuympäristöstä ja hänen oman kulttuurinsa normeista. Alastomuus Suomessa koetaan pikemminkin epämukavaksi kuin varsinaiseksi kulttuurišokiksi.

Esitellessämme suomalaista saunaa ulkomaalaisille meidän olisi joka tapauksessa hyvä muistaa, että joissakin kulttuureissa ei ole sallittua esiintyä alastomana muiden seurassa missään tilanteissa. Asiasta tulisi puhua ja sopia yhteisistä käytänteistä esimerkiksi saunaan mentäessä – näin vältytään väärinkäsityksiltä eikä loukata muiden kulttuurien edustajia.

Henni Tallinen: Suomalainen alastomuuskulttuuri ulkomaalaisten kokemana

Tutkielman ohjaajana toimi professori Soile Veijola.

Lapin yliopiston matkailututkimuksen pro gradu -tutkielmat julkaistaan Lauda-julkaisuarkistossa.


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK