Tutkimus ja kehittäminen / MTI:lle tutkimusrahoitusta Pohjoismaiden ministerineuvostolta
12.9.2014

MTI:lle tutkimusrahoitusta Pohjoismaiden ministerineuvostolta

MTI on saanut vuosina 2013 ja 2014 tutkimusrahoitusta Pohjoismaiden ministerineuvostolta NordRegio -nimisestä arktisesta yhteistyöohjelmasta yhteensä 500 000 DKK. Tutkimushanketta koordinoi MTI ja sen aiheena on Pohjoinen paikallisuus kilpailutekijänä, "Staying local and competitive - understanding corporate sustainability in Northern SMEs".

Tutkimusryhmän jäsenenä ovat musiikkikasvatuksen lehtori Lenita Hietanen (Lapin yliopisto, KTK), tutkimusvararehtori Svein Tvedt Johansen (Hardstad University Collage, Norja), dekaani Ögmundur Knutsson (University of Akureyri, Islanti) ja professori Markku Vieru (MTI, hankkeen vastuullinen johtaja).

Tutkimuksessa tarkastellaan, miten paikallisuus näyttäytyy resurssina ja yhteistyösuhteina pohjoisten yritysten kilpailutekijänä. Tarkoituksena ei ole määritellä, miten pohjoisilla harvaan asutuilla alueilla toimivien yritysten tulisi toimia, vaan esittää vastauksena miten tasapaino paikallisten, ei-paikallisten resurssien välillä on ratkaistu. Tutkimusryhmän käsityksen mukaan kilpailuetu edellyttää näiden paikallisten ja ei-paikallisten resurssiyhdistelmien keskinäistä sopusointua.

Tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä siitä, miten haja-asutusalueella toimivien yritysten resursointi ja yhteistyösuhteet rakentuvat ja millaisia strategisia valintoja yritykset tekevät menestyäkseen. Tutkimukseen valittuja yrityksiä on kolmesta Pohjoismaasta (Suomesta, Norjasta ja Islannista), mikä mahdollistaa myös vertailevan tutkimustiedon paikallisuuden roolista yritysten menestystekijänä.

Lisätietoja:
Professori Markku Vieru, LAY, markku.vieru(at)ulapland.fi, p. 040-0377 641