Työkaluja / Ideointiin / Tarrakarttapaja
A A A

 
Tarrakarttapaja  mit_kaavio_1.jpg mit_yhteistyö.jpg

 

”Viime kesänä kokkeilimma yhesä meän matkailuyhistyksen koulutustillaisuuessa tämmöstä tarrakartta-työkalua. Sen avula oli mukava pohiskella yhesä meän kylän historiaa ja siihen liittyviä muita asioita, joila voi olla ite kullekin jonkilaista merkitystä. Ite yllätyin siitä miten palijo erilaisia juttuja on tapahtunu tässä meän kylällä. Mie en tienny esimerkiks, et Pekan isoisä oli ollu aikoinhan karhunkaataja ja et hän oli kaatanut yhen suurimmista karhuista täsä aivan lähelä Ullan kestikievaria. Nyt Ulla ja met yhesä yritethän elevyttää tätä vanhaa tarinaa Ullan kievarin ohojelman kautta joka on nimetty soppelisti 'karhunkaatajan jäljillä'. Kyllähän tää Pekan isoisän tarina saa meän kaikkien myös asiakhaitten mielikuvituksen liikhele."

 mit_martti.jpg

Mikä?


Tarrakarttapaja on inspiroiva kohtaamispaikka, jossa osallistujat jakavat tiettyyn matkailukohteeseen liittämiään muistoja, tunnekokemuksia, merkityksiä ja tarinoita. Sitä käytetään yhteisöllisenä kehittämisvälineenä, jonka tarkoituksena on ”ulkoistaa” osallistujien hiljaista tietoa kohteen tositapahtumista, taruista, kertomuksista ja omista kokemuksistaan. Se tarjoaa erinomaisen tavan kutsua eri sidosryhmiä mukaan tuotekehitystyöhön.

Miksi?

Vaikka matkakohteet ovat täynnä tarinoita ja merkityksiä, vain osa niistä on tiedossa. Suurin osa tarinoista kerrotaan vain tietyissä piireissä ja niitä ei jaeta ulospäin. Joskus ajatellaan, että tarina ei voi olla mielenkiintoinen toisille ihmisille, koska se on paikallinen ja se kertoo ”vain” jokapäiväisestä elämästä. Yksinkertaiset tarinat, kertomukset ja sankaritarut voivat kuitenkin tarjota hyviä aineksia tuotekehitykseen ja vahvistaa matkakohteiden profiloitumista tuomalla esille tuotteiden ja kohteiden erityispiirteitä. Tarinoiden esiin saaminen on kuitenkin haasteellinen tehtävä, koska ne ovat usein hiljaisen tiedon muodossa. Tarrakarttapajan avulla on mahdollista koota ja arvioida tietyn kohteen tarinoita ja merkityksiä, joista vain muutamat ihmiset tietävät.
 

Miten?

Työkirja: Jos olet listannut paikkakuntasi mielenkiintoisia henkilöitä ja paikkoja sekä historiallisia ja ajankohtaisia tapahtumia ja arvioinut asioita, jotka erottavat paikkakuntasi muista paikoista työkirjan tehtävien 2.1.1. ja 2.1.2. mukaan, ota listasi ja pohdintasi nyt käyttöön.

Tekijät: Tarrakarttapaja toteutetaan yrityksen henkilökunnan toimesta. Henkilökunnasta valitaan vastuuhenkilö(t), joka huolehtii käytännönjärjestelyistä, johtaa tilaisuuden kulkua ja kokoaa aikaansaannoksia yhteen. Tarrakarttapajaan osallistuu 5-20 henkilöä. Jos osallistujia on enemmän kuin kuusi, työskentely toteutetaan pienryhminä.
Kesto: Koko tilaisuuden toteuttamiseen on varattu aikaa 2 tuntia.

Järjestelyt: Ryhmätyöskentelyyn tarvitaan iso kartta tarkasteltavasta alueesta, paperia, muistilappuja, erivärisiä tarroja ja kyniä. Kartan tulisi olla mahdollisimman havainnollinen (esim. yksittäiset tilat, rakennukset ja maamerkit on nähtävä) ja sen ympärillä pitää olla tyhjää tilaa. Kartan tarkoituksena on toimia kehyksenä kerättäville tarinoille. Sen ei tarvitse olla juuri oikeassa mittakaavassa. Kartan voi vaikka piirtää itse.

Osallistujat käyttävät erivärisiä tarroja merkiten erilaisia paikkoihin liittyviä merkityksiä, tarinoita, tunteita tai kokemuksia. Jokaisesta tarrasta vedetään viiva kartan reunaan ja perustellaan miksi ko. paikka on osallistujan mielestä esim. kaunis, romanttinen, historiallinen, rentouttava, merkityksellinen, paikallisuuden edustava. Tilaisuuden jälkeen vastuuhenkilö(t) kokoaa kirjallisen yhteenvedon tarrakartan tuloksista.

Muuta: Tarrakarttapajan järjestäjien ja siihen osallistuvien kannattaa tutustua Lapin yliopiston Tarinamestarit-koulutukseen ,  joka auttaa hahmottamaan paikallisia tarinoita matkailutuotteita hyödyntävällä tavalla. Tarrakarttapajan työskentelyä, siihen liittyviä keskusteluja ja pohtimista voidaan edistää luomalla rentouttava ilmapiiri ja tarjoilemalla kahvia tai teetä. Jos työskentely tapahtuu pienissä ryhmissä, täytyy muistaa antaa oma kartta ja tarvittavat materiaalit jokaiselle pienryhmälle.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK