Matkalla huipulle

Opiskelijat kertovat

Kielikylpyä, uusia näkökulmia ja käytännön tietämystä

Lukioaikana haaveammattini oli joko matkaopas, lentoemäntä tai lentäjä. Lukion opo kehotti pohtimaan vaihtoehtona myös matkailututkimuksen yliopisto-opintoja. Olen kuitenkin ollut aina enemmän päällä kuin käsillä tekijä. Samasta lukiosta Lapin yliopistoon matkailututkimusta opiskelemaan lähtenyt tuttava suositteli myös opintoja, ja siltä pohjalta tein päätökseni.
 
Yliopisto-opiskelijoilla on MTI:n ansiosta mahdollisuus valita opintoja myös AMK:n kursseista tai päinvastoin. Ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä valitsin ammattikorkeakoulun opinnoista Asiakkuuksien johtaminen -kurssin, jota suositeltiin myös johtamista sivuaineena suorittaville matkailututkimuksen opiskelijoille.

Vaikka loppujen lopuksi en valinnutkaan sivuaineeksi johtamista, kurssi oli hyödyllinen opintojen kannalta. Vastaavaa kurssia ei ollut yliopiston puolella ja markkinoinnin opinnoissa Asiakkuuksien johtaminen -kurssilta saatu tieto on ollut erittäin hyödyllistä ja kurssin suorittamisella sain hyväksiluettua opintoviikkoja markkinoinnin perusopinnoista. Tämän kurssin työmäärä oli yllättävän suuri, sillä se on AMK-opiskelijoiden toisen tai kolmannen vuoden opinnoissa. Kurssisuorituksessa kuitenkin huomioitiin opiskelijoiden erilaiset lähtökohdat.

MTI:ssa on mahdollisuus valita kursseja tai opintokokonaisuuksia, jotka on toteutettu yhteistyössä eri oppilaitosten kesken. Destination Marketing –kurssille, jonka suoritin syksyllä 2011, osallistui sekä RAMKin että yliopiston opiskelijoita. Kurssisuoritukseen kuului paljon vierailuluentoja ja kurssille osallistui paljon vaihto-oppilaita. Kokonaan englanniksi suoritettu kurssi ei ollut liian haastava, sillä suuri osa opinnoissa vaaditusta kirjallisuudesta on joka tapauksessa englanniksi. ”Kielikylvyn” lisäksi tällä kurssilla suuri plussa oli sekoitetuissa ryhmissä tehdyt harjoitustyöt. Niissä sai käsiteltyyn aiheeseen monta erilaista näkökulmaa ja käytännön tietämystä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Yhteistoteutuksia yliopiston ja amk:n välillä on ollut oikeastaan joka vuosi. Ehkä suurimpana etuna näillä kursseilla on se, että ainakin itse olen oppinut ryhmätyöskentelystä paljon. Kahden eri oppilaitoksen opiskelijoilla on usein erilaiset työtavat ja -käytännöt, joten kompromisseja oppii tekemään ja mukautumaan erilaisiin tilanteisiin.
Ristiinvalittavat kurssit ovat myös hieno tilaisuus. Itse osallistun syksyllä 2014 Lapin matkailuopiston Check in - Check Out -kurssille, jolla perehdytään hotellien varausjärjestelmiin.

Ensimmäisen opiskeluvuoden syksynä olo oli hieman epävarma, mutta kun opintoihin pääsi kunnolla kiinni, olen tyytyväinen päätökseeni valita matkailututkimuksen opinnot Lapin yliopistossa. MTI tuo opintoihin vielä lisää mahdollisuuksia ja kiinnostavia uusia näkökulmia.

Päivi Pahkamaa aloitti matkailututkimusken opinnot Lapin yliopistossa syksyllä 2010.

Päivi Pahkamaa
paivi-opiskelija.jpg