Ruokaturvallisuus (Food Safety) tarkoittaa Suomessa elintarviketurvallisuutta, jonka osaaminen on maassamme maailman huipputasoa. Esimerkiksi salmonella- ja listeriatilastot osoittavat, että koko elintarvikeketju on vahvasti hallussa. Pohjoismaita lukuun ottamatta muut maat eivät yllä lähellekään samaa tasoa. Suomessa ylitetään lain asettamat minimivaatimukset, mikä on aivan poikkeuksellista ja loistavasti hyödennättävissä esimerkiksi markkinoinnissa.

Suomalaisen elintarvikeketjun osapuolina toimivat viranomaiset, tuottajat ja yritykset. Osaavat kone- ja laitevalmistajat tukevat elintarvikeketjua sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Lapin matkailussa elintarviketurvallisuus varmistaa onnistuneen matkailukokemuksen. Lappi on pitkien etäisyyksien aluetta jossa logistiikkaketjujen ja katkeamattomien kylmäketjujen merkitys korostuu. Elintarviketurvallisuutta edellyttää myös lähiruoan suosion kohoaminen esimerkiksi poronlihan kysyntä.

Ruokaturva.jpg
Kuva: © Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä 2012

Lapin korkeakoulukonsernin julkaisuja:
Niemi, S. 2012. Lapin luonnon antimista. Opas luonnonkasvien ja erikoisluonnontuotteiden kestävään talteenottoon.
Rovaniemen ammattikorkeakoulun julkaisusarja D nro 5. 

Viranomaisraportteja:
Evira 2011. Ruokamyrkytykset Suomessa 2009. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran julkaisuja 2/2011.

Eviran määräys hygieniaosaamisesta 1/2009. Elintarviketurvallisuusvirasto 2.4.2009.

Kansallisia ja kansainvälisiä tutkimuskirjoja ja -artikkeleita:
Europe’s world (Autumn 2012). Special issue on food security. Saatavilla Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista.

Irvine, W. - Anderson, A.R. 2005. The impacts of food and mouth disease on a peripheral tourism area. Journal of Travel and Tourism Marketing 19(2-3), pp. 47-60.

Pendargast, D. 2006. Tourist Gut Reaction. Food Safety and Hygiene Issues. In Wilks Jeff, Donna Pendergast & Peter Leggat (eds.): Tourism in Turbulen Times. Towards Safe Experiences for visitors. Advances Tourism Research Series. pp. 143-154. Elsevier Ltd. 357 p. 

Rautavirta, K. 2010. Petusta pitsaan: ruokahuollon järjestelyt kriisiaikojen Suomessa. Väitöskirja (11.6.2010). Helsinki: Helsingin yliopisto.

Richie, B.W. - Dorrell, H. - Miller, D. - Grahan, A.M. 2003. Crisis Communication and Recovery for the Tourism Industry: Lessons from the 2001 Foot and Mouth Disease Outbreak in the United Kingdom. In Hall Michael C., Timothy Dallen J. & David Timothy Duval, 2003 (eds.). Safety and Security in Tourism. pp. 199-216.

Safer Food, better business: PK-yritysten englannissa kehittämä ruokaturvallisuuden kehittämisaloite.

Lisätietoja:
Pekka Iivari, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, pekka.iivari@lapinamk.fi, puh. 0400 425 784